Wudang Practical Tai Chi Chuan (PTCC)
Het PTCC systeem bestaat uit verschillende aspecten, die samen een integraal geheel vormen. Alle onderdelen zijn helder gedefinieerd, maar elk onderdeel voedt de andere delen. Dat maakt deze vorm van trainen zo uniek. Alle onderdelen haken in elkaar. Tijdens de les gaan we aan de slag met de verschillende onderdelen en de verbanden die daartussen liggen.
Dao Quan (handvorm)
De handvorm is een vastgestelde serie bewegingen die in een rustig en vloeiend tempo worden uitgevoerd. Deze manier van bewegen is wat de meeste mensen associëren met Taiji. De handvorm is een soort bibliotheek van technieken, bedoeld om de juiste houding, balans, focus, intentie, kracht en ontspanning te ontwikkelen. Het lopen van de vorm wordt ook wel beschreven als meditatie in beweging, en is bekend om de therapeutische werking. Het regelmatig lopen van de vorm beïnvloed je zenuwstelsel en kan significante effecten hebben op bloeddruk, balans, zelf-genezend vermogen, circulatie, bewustzijn en focus.
Bing Qi (wapenvormen incl. toepassingen)
Er worden drie traditionele Chinese wapens beoefend in PTCC: speer, sabel en zwaard. Elk wapen heeft eigen karakteristieken. Een deel van de wapentrainingen bestaat uit het beoefenen van vormen. Deze vormen zijn intensiever dan de handvormen en zorgen daardoor voor verbetering van kracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Net als bij de handvorm worden alle technieken ook getraind met een partner. Eerst als toepassingen, later als sparren.
Tui Shou (pushing hands)
“No drills – no skills”. Dat betekent dat verschillende partner oefeningen gedaan worden. Hierdoor oefen je kwaliteiten en creëer je bewustzijn op het gebied van reactiepatronen, timing, positionering, mobiliteit, voetenwerk, gronden, enz. Traditionele oefeningen zijn bijvoorbeeld Seven Stars Step Pushing Hands, Da Lu, Fu Yang. Oefeningen kunnen zowel van te voren worden afgesproken of spontaan worden beoefend, stilstaand of in volle vaart. Pushing Hands is tevens een discipline in Taiji competities.
San Shou (toepassingen/zelf verdediging)
Traditionele Taiji is een effectieve en bewezen methode voor zelfverdediging. Het oefenen daarvan doen we door met de technieken uit de handvorm aan de slag te gaan, volgens de correcte principes. We trainen 1 op 1 of tegen meerdere tegenstanders. Sparren wordt een steeds belangrijker onderdeel van de training, omdat het je leert om technieken onder druk uit te voeren. We werken met de volgende tactische afstanden/principes:
–
Die Pu/Da Ti – 跌撲 Slag- /schopafstand. Directe opvolgingen.
– Qin Na – 擒拿
Worstelen / controleren / breken. Vastpakken en vasthouden, controleren.
–
Shuai Jiao – 摔角 Werpen, vegen en naar
de grond brengen.
– Dian Shu – 點穴
– Aanvallen op vitale punten.
Nei Gong- innerlijke kracht
Nei Gong kan gezien worden als de ruggegraad van het systeem en is onderdeel van wat ‘inside the door training’ wordt genoemd. Dat houd in dat het niet wordt behandeld in openbare lessen, maar onderdeel is van kennis die individueel wordt overgedragen wanneer een leerling de – Bai Shi – met de leraar heeft gedaan. De leerling wordt dan Men Ren, wat vertaald kan worden als discipel van de leraar. Onze Nei Gong bestaat uit 24 oefeningen. Deze zijn belangrijk in zelfverdediging, maar hebben tevens een therapeutisch effect en bevatten elementen van meditatie. Frequente en continue training heeft effecten op het centrale/autonome zenuwstelsel en beïnvloed daardoor een diversiteit aan functies van lichaam en geest.
Practical Tai Chi Chuan
PTCC is ontstaan in Hong Kong, en in Europa terecht gekomen via Cheng Ting Hung – Dan Docherty en verder. In Hong Kong was de stijl bekend als ‘Cheng’-stijl of ‘Practical Tai Chi Chuan’, vanwege de toepasbaarheid in gevecht. Sigong Cheng heeft de naam ‘Wudang’ gekozen, verwijzend naar de oorsprong van Tai Chi bij Zhang San-feng, de taoïstische kluizenaar die in de omgeving van Wudang Shan leefde. Dit gebeurde ver voor het ontstaan van de golf van Wudang vechtsporten die we vandaag de dag zien.
Bovenstaande informatie is afkomstig van de website van mijn leraar Paul Silfverstråle.