Over mij

Ik ben Anke van Hartevelt. Welkom op mijn website. Hier vind je alles over mijn reis op het Taiji pad en over mijn school Ji Wu Dao.

Zo’n 20 jaar geleden kwam ik van via mijn moeder, Taiji docente Nell van Hartevelt van Chang Qing, in aanraking met Taiji. Maar dat langzame bewegen dat vond ik maar saai. Die wapens: zwaard, stok, waaier, dat leek me wel wat. Ik begon met het volgen van lessen. In 2008 had ik de kans om met Guilin Travel naar China te gaan om daar te trainen aan de Guangxi Normal University te Guilin. Verschillende trainingsreizen met examens en certificaten volgden.

2008 Guilin: Dao (sabel) en Guo Lin Qigong
2010 Guilin: Qiang (speer) en San Jie Gun (driedelige stok)
2012 Jingxi: Sanda / San Shou (Chinees kickboksen)
2013 Jingxi: Sanda, Zhuang fist, Gun (stok)

Na de zomer van 2010 heb ik de wapenlessen van Chang Qing overgenomen. In de zelfde periode ben ik begonnen met workshops en later ook wekelijkse lessen waaier en Moderne Yangstijl vorm van 42 bewegingen bij professor W. Qin in Tilburg www.cngo.nl. Professor Qin inspireerde mij om meer met de handvormen van Taiji te gaan doen en ook daarin lessen te gaan geven. Sinds 2011 geef ik wekelijkse Taiji lessen en startte ik mij eigen school Ji Wu Dao.

Door het volgen van workshops en de Sanda cursussen in China werd mijn aandacht getrokken naar de martiale kant van de Taiji. Hierin ben ik mij steeds meer gaan verdiepen. Dit, vaak onderbelichtte, onderdeel van de Taiji brengt voor mij alles bij elkaar. In de lessen werken we dan ook vaak in tweetallen om zo elkaar vooruit te helpen.

In Wudang Practical Tai Chi Chuan (PTCC) in de lijn van Cheng Tin-hung/Dan Docherty/Paul Silfverstråle vond ik alles terug: yin en yang, kracht en ontspanning, meditatie en beweging. Sinds 2015 ben ik dan ook ‘in door’ student binnen deze lineage en studeer ik onder Paul Silfverstråle. Inmiddels mag ik mij level 4 PTCC instructor noemen.

Wedstrijden

De afgelopen jaren heb ik met veel plezier en met goede resultaten meegedaan aan Taiji wedstrijden op nationaal, internationaal en wereld niveau. Mijn ervaring is dat wedstrijden helpen om je training te focussen. Daarnaast leer je enthousiaste Taiji-ers kennen van over de hele wereld! Sinds 2013 ben ik lid van het Nederlands Taiji Team (NTT). Met het team hebben we naast vele landelijke kampioenschappen o.a. deelgenomen aan het WK in Taiwan 2014 (3e plaats sabel en 5e plaats 42 handvorm) en het EK in Engeland 2015 (1e plaats 42 handvorm solo, 1e plaats groep wapen (waaier), 2e plaats moving step pushing hands, 4e plaats fixed step pushing hands).

Samenwerking

Met veel plezier werk ik regelmatig samen met Nell van Hartevelt van Chang Qing (www.altijdjong.com) en Pierre Liplijn van Weiyang (www.weiyang.nl). Nel en Pierre zijn elk op hun eigen manier met Taiji en Qigong bezig en vormen een grote bron van inspiratie! Gezamenlijk organiseren wij evenementen zoals het jaarlijkse evenement op de Wereld Taiji Dag, workshops en Taiji reizen onder de naam PAN Taiji en Qigong Promotions. Je vind ons terug op Facebook.

Ji Wu Dao is lid van: